<span class="multilang" lang="el">Ποσοτικές Μέθοδοι στην Οικονομία και Διοίκηση (I)</span> <span class="multilang" lang="en">Quantitative Methods in Economics and Business (I)</span>
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣΗΛΙΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗΣ

Ποσοτικές Μέθοδοι στην Οικονομία και Διοίκηση (I)

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισαχθούν και να κατανοήσουν οι φοιτητές/τριες βασικές έννοιες της θεωρίας πιθανοτήτων έτσι ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν σε θεμελιώδη μοντέλα της επιστήμης της διόικησης και της οικονομίας αλλά και της τεχνολογίας της πληροφορικής. Μέρος του μαθήματος θα ασχοληθεί και με μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες της προσομοίωσης και θα στοχεύει στο να οδηγήσει ομαλά στην κατανόηση των μεθόδων της στατιστικής οι οποίες χρησιμοποιούνται στην οικονομία και την διοίκηση. Το μάθημα αυτό θα δώσει την απαραίτητη παιδεία στους φοιτητές/τριες έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν πιο εξειδικευμένα μαθήματα στοχαστικής μοντελοποιήσης, χρηματοοικονομικής διοίκησης, οικονομετριας, λήψης αποφάσεων, προσομοίωσης κ.α

Περιεχόμενα του μαθήματος

  • Διακριτές πιθανότητες, διακριτές τυχαίες μεταβλητές, κατανομή, ροπές. Παραδείγματα και εφαρμογές σε βασικές διακριτές κατανομές (Bernoulli, Poisson, Γεωμετρική).
  • Συνεχείς πιθανότητες, συνεχείς τυχαίες μεταβλητές, κατανομή, πυκνότητα πιθανότητας, ροπές. Παραδείγματα και εφαρμογές σε βασικές συνεχείς κατανομές (Ομοιομορφή, εκθετική, κανονική κατανομή κλπ)
  • Βασικές έννοιες προσομοίωσης διακριτών και συνεχών τυχαίων μεταβλητών, υπολογισμός ροπών, μέθοδος Monte-Carlo. Εφαρμογές σε υποδείγματα οικονομικών και διοικητικής επιστήμης.
  • Εισαγωγή στην ασυμπτωτική θεωρία, κεντρικό οριακό θεώρημα και εφαρμογές.