<span class="multilang" lang="el">Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων	</span> <span class="multilang" lang="en">Introduction to Management</span>
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

Η Διοίκηση ως αντικείμενο επιστημονικής μελέτης αλλά και ως πρακτική είναι σημαντική διότι συνδέεται με την αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων και ευρύτερα των οργανώσεων, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο την ζωή των ανθρώπων που κινούνται μέσα και έξω από αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση από τους φοιτητές του περιεχομένου και των εφαρμογών της Διοίκησης. Το μάθημα αναλύεται σε πέντε βασικές ενότητες: (α) Εισαγωγή στις θεμελιώδεις έννοιες, (β) Ανάλυση του περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η διοίκηση, (γ) Λήψη αποφάσεων και στρατηγικός σχεδιασμός, (δ) Αρχιτεκτονική της Οργάνωσης, και (ε) Ηγεσία και Ανθρώπινο Κεφάλαιο.

Περιεχόμενα του μαθήματος

Ενότητα 1: Επισκόπηση των θεμελιωδών λειτουργιών της διοίκησης και του ρόλου των διοικητικών στελεχών. Επισκόπηση του επιστημολογικού υπόβαθρου της Διοικητικής θεωρίας.
Ενότητα 2: Ανάλυση των συνιστωσών του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται οι επιχειρήσεις. Ανάδειξη των ηθικών ζητημάτων που συνδέονται με την άσκηση διοίκησης.
Ενότητα 3: Ανάλυση του ρόλου του διοικητικού στελέχους ως φορέα λήψεως αποφάσεων και της λειτουργίας του σχεδιασμού.
Ενότητα 4: Ανάλυση των παραγόντων που συνδέονται με την οργανωτική δομή και, την άσκηση ελέγχου.
Ενότητα 5: Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και ηγεσία