<span class="multilang" lang="el">Μαθηματικά II</span><span class="multilang" lang="en">Mathematics ΙΙ</span>
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΗΤΙΚΟΣΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΗΣΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΕΤΖΙΔΑΚΗΣΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΓΚΑΛΑΚΗ

Μαθηματικά II

Σκοπός του μαθήματος είναι να διδάξει στους φοιτητές προχωρημένα θέματα των Μαθηματικών για την Διοίκηση και Οικονομία. Το μάθημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια βαθύτερη γνώση των εννοιών της Γραμμικής 'Άλγεβρας, του Λογισμού των Συναρτήσεων με δύο ή περισσότερες μεταβλητές, των Πεπλεγμένων Συναρτήσεων ,των Διαφορικών Εξισώσεων ,των Εξισώσεων Διαφορών των μεθόδων Δεσμευμένης Βελτιστοποίησης για Συναρτήσεις με δύο ή περισσότερες μεταβλητές. Τα μαθηματικά του πρώτου εξαμήνου στο Διαφορικό και Ολοκληρωτικό Λογισμό είναι ένα προαπαιτούμενο μάθημα. Το μάθημα βοηθάει τους φοιτητές να εξοικειωθούν με πραγματικές εφαρμογές οι οποίες περιγράφουν την χρήση μαθηματικών εννοιών στην Διοίκηση, Οικονομία, και Τεχνολογία καθώς επίσης στην Επιστήμη των Αποφάσεων. Κατά την διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα υπολογιστικά περιβάλλοντα όπως MATHEMATICA, MATLAB, και EXCEL. Ειδικά φροντιστήρια στο MATHEMATICA προσφέρονται κατά την διάρκεια του μαθήματος.

Περιεχόμενα του μαθήματος

Διανύσματα, Πίνακες και Γραμμικά Συστήματα, Διάσταση, Τάξη και Γραμμικοί Μετασχηματισμοί, Ο Διανυσματικός χώρος Rn, Ορίζουσες, Ιδιοτιμές και Ιδιοδιανύσματα Ορθογωνιότητα, Αλλαγή Βάσης, Επίλυση Μεγάλων Γραμμικών Συστημάτων, Πεπλεγμένες Συναρτήσεις, Το θεώρημα των πεπλεγμένων συναρτήσεων, Εισαγωγή στις Διαφορικές Εξισώσεις, Πρότυπα με Διαφορικές Εξισώσεις, Διαφορικές Εξισώσεις πρώτης τάξης, Διαφορικές Εξισώσεις μεγαλύτερης τάξης, Επίλυση Γραμμικών Ομογενών Διαφορικών Εξισώσεων Δεύτερης τάξης με Σταθερούς Συντελεστές, Επίλυση μη Ομογενών Διαφορικών Εξισώσεων Δεύτερης Τάξης με σταθερούς συντελεστές Εφαρμογές διαφορικών εξισώσεων ανώτερης τάξης, Εξισώσεις διαφορών, Λογισμός των συναρτήσεων με δύο ή περισσότερες μεταβλητές, μερικές παράγωγοι, διαφορισιμότητα ,ακρότατα σημεία συναρτήσεων, βελτιστοποίηση συναρτήσεων δεσμευμένη βελτιστοποίηση, μέθοδος των πολλαπλασιαστών Lagrange.

<span class="multilang" lang="el">Ποσοτικές Μέθοδοι στην Οικονομία και Διοίκηση (I)</span> <span class="multilang" lang="en">Quantitative Methods in Economics and Business (I)</span>
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣΗΛΙΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗΣ

Ποσοτικές Μέθοδοι στην Οικονομία και Διοίκηση (I)

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισαχθούν και να κατανοήσουν οι φοιτητές/τριες βασικές έννοιες της θεωρίας πιθανοτήτων έτσι ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν σε θεμελιώδη μοντέλα της επιστήμης της διόικησης και της οικονομίας αλλά και της τεχνολογίας της πληροφορικής. Μέρος του μαθήματος θα ασχοληθεί και με μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες της προσομοίωσης και θα στοχεύει στο να οδηγήσει ομαλά στην κατανόηση των μεθόδων της στατιστικής οι οποίες χρησιμοποιούνται στην οικονομία και την διοίκηση. Το μάθημα αυτό θα δώσει την απαραίτητη παιδεία στους φοιτητές/τριες έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν πιο εξειδικευμένα μαθήματα στοχαστικής μοντελοποιήσης, χρηματοοικονομικής διοίκησης, οικονομετριας, λήψης αποφάσεων, προσομοίωσης κ.α

Περιεχόμενα του μαθήματος

  • Διακριτές πιθανότητες, διακριτές τυχαίες μεταβλητές, κατανομή, ροπές. Παραδείγματα και εφαρμογές σε βασικές διακριτές κατανομές (Bernoulli, Poisson, Γεωμετρική).
  • Συνεχείς πιθανότητες, συνεχείς τυχαίες μεταβλητές, κατανομή, πυκνότητα πιθανότητας, ροπές. Παραδείγματα και εφαρμογές σε βασικές συνεχείς κατανομές (Ομοιομορφή, εκθετική, κανονική κατανομή κλπ)
  • Βασικές έννοιες προσομοίωσης διακριτών και συνεχών τυχαίων μεταβλητών, υπολογισμός ροπών, μέθοδος Monte-Carlo. Εφαρμογές σε υποδείγματα οικονομικών και διοικητικής επιστήμης.
  • Εισαγωγή στην ασυμπτωτική θεωρία, κεντρικό οριακό θεώρημα και εφαρμογές.

<span class="multilang" lang="el"></span><span class="multilang" lang="el">Προγραμματισμός I</span> <span class="multilang" lang="en">Programming I</span>
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΑΚΟΣΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΚΙΑΔΑΣΟΦΟΚΛΗΣ ΣΤΟΥΡΑΙΤΗΣ

Προγραμματισμός I

Το μάθημα αποτελεί μία εισαγωγή στον προγραμματισμό χρησιμοποιώντας τη γλώσσα Java. Χωρίζεται σε δυο μέρη, όπου στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες προγραμματισμού, όπως πηγαίος κώδικας, η διαδικασία μετάφρασης, αλγόριθμοι, λογική σχεδίαση και αντικειμενοστρεφής μοντελοποίηση. Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος διδάσκονται οι κύριες συνιστώσες του προγραμματισμού σε Java, όπως δεσμευμένες λέξεις, εντολές ελέγχου, μέθοδοι και αντικείμενα, κλάσεις, κατασκευαστές, βασικές δομές δεδομένων, εξαιρέσεις, input/output, κληρονομικότητα.
Οι στόχοι του μαθήματος είναι οι εξής:
• Κατανόηση των βασικών αρχών των γλωσσών προγραμματισμού: λογική σχεδίαση, μετάφραση προγραμμάτων, μεταβλητές, δομές ελέγχου, input/output.
• Εισαγωγή στην αντικειμενοστρεφή μοντελοποίηση και κατανόηση του αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού.
• Εξοικείωση με τον προγραμματισμό σε Java μέσω της κατανόησης και πρακτικής υλοποίησης προγραμμάτων σε Java.

Περιεχόμενα του μαθήματος

Εισαγωγή στο μάθημα και ιστορική αναδρομή , Παράσταση δεδομένων, Γλώσσες και εργαλεία προγραμματισμού, Η γλώσσα Java, Υπολογισμοί με μεταβλητές, είσοδος και έξοδος, Τελεστές σύγκρισης, λογικής και επαναλήψεις, Προγραμματισμός με χαρακτήρες, αποφάσεις, Προγραμματισμός με αντικείμενα, κλάσεις και μεθόδους, πίνακες, εξαιρέσεις, αρχεία, κληρονομικότητα

<span class="multilang" lang="el">Λογιστική II</span><span class="multilang" lang="en">Accounting II</span>
Kvnstantinos Xalevas

Λογιστική II

Το μάθημα αποτελεί την συνέχεια του μαθήματος της Λογιστικής Ι. Αναδεικνύει τη σημασία της ανάλυσης των λογιστικών πληροφοριών και το ρόλο που διαδραματίζουν οι πληροφορίες αυτές, όπως έχουν αποτυπωθεί στις λογιστικές - χρηματοοικονομικές καταστάσεις, για τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Η ορθή ανάλυση και ερμηνεία των λογιστικών καταστάσεων αποτελεί σημαντικό εργαλείο για εξωτερικούς και εσωτερικούς χρήστες για τη λήψη ορθολογικών μελλοντικών οικονομικών αποφάσεων.The lesson is the continuation of the Accounting I course. It highlights the importance of analyzing accounting information and the role played by such information, as reflected in the accounting and financial statements, for making business decisions. Proper analysis and interpretation of accounting statements is an important tool for external and internal users to make rational future economic decisions.

Σκοπός του Μαθήματος της Λογιστικής ΙΙ είναι να κατανοήσει ο φοιτητής /τρια τη χρησιμότητα της ανάλυσης των λογιστικών καταστάσεων και τη σημασία να μπορεί να γίνει ορθή επεξεργασία του πλήθους και της ποικιλίας των οικονομικών πληροφοριών και δεδομένων, ώστε να μπορούν να ληφθούν βέλτιστες αποφάσεις. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να μπορούν οι φοιτητές/τριες να ερμηνεύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποσοτικών δεδομένων που αντλούν από τις λογιστικές καταστάσεις ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μελλοντικών αποφάσεων.The purpose of the course "Accounting ΙΙ" is for the student to understand the usefulness of financial statements analysis and the importance of the proper processing of the multitude and variety of financial information and data so that optimal decisions can be made. Particular importance is given to students being able to interpret the qualitative characteristics of the quantitative data they derive from the accounting statements so that they can be used for future decisions.

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής /τρια θα είναι σε θέση να:Upon completion of the course the student will be able to:

  • Κατανοούν τα αποτελέσματα των λογιστικών καταστάσεωνUnderstand the results of the financial statements
  • Συνθέτουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για την λήψη αποφάσεων
  • Διακρίνουν προβλήματα που αναδεικνύονται μέσα από την μελέτη των λογιστικών καταστάσεωνDistinguish problems that arise through the study of accounting statements
  • Προβαίνουν σε προτάσεις διοικητικών και στρατηγικών επιλογώνMake proposals for administrative and strategic choices
  • Αναπτύσσουν δεξιότητες αναλυτικής και κριτικής σκέψης σε θέματα διοίκησης και  διαχείρισηςDevelop analytical and critical thinking skills in administration and management

<span class="multilang" lang="el">Εισαγωγή στην Οικονομική Θεωρία</span><span class="multilang" lang="en">Introduction to Economic Theory</span>
DIMITRIS KOUTSOUPAKIS

Εισαγωγή στην Οικονομική Θεωρία

Το μάθημα «Εισαγωγή στην Οικονομική Θεωρία» εισάγει τον φοιτητή στις βασικές έννοιες και θεωρητικές αρχές της οικονομικής επιστήμης, εφοδιάζοντάς τον με εργαλεία, τεχνικές και αναλυτικό τρόπο σκέψης, απαραίτητο για τη μελέτη των οικονομικών φαινομένων και την επίλυση οικονομικών προβλημάτων. Το μάθημα χωρίζεται σε δύο ευρείες θεματικές ενότητες: (α) εισαγωγή στη μικροοικονομική και (β) εισαγωγή στη μακροοικονο­μική. Στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας εξετάζονται βασικά θέματα μικροοικονομικής ανάλυσης, όπως η ζήτηση και η προσφορά αγαθών, η ελαστικότητα ζήτησης και προσφοράς, η παραγωγή και το κόστος παραγωγής, οι μορφές αγοράς, οι αποτυχίες και οι ατέλειες της αγοράς. Αντίστοιχα, η δεύτερη ενότητα καλύπτει βασικά θέματα μακροοικονομικής ανάλυσης, όπως η μέτρηση της εθνικής ευημερίας και του κόστους ζωής, η παραγωγικότητα και η οικονομική μεγέθυνση, το χρηματοοικονομικό και το νομισματικό σύστημα, ο πληθωρισμός, η ανεργία και οι οικονομικοί κύκλοι.


<span class="multilang" lang="el">Σύγχρονες Τάσεις και Θέματα στη Διοίκηση και Τεχνολογία</span><span class="multilang" lang="en">Contemporary Issues &amp; Trends in Management and Technology</span>
ΕΙΡΗΝΗ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Σύγχρονες Τάσεις και Θέματα στη Διοίκηση και Τεχνολογία

Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι διττός: 1) να αποκτήσουν οι φοιτητές ολιστική γνώση της επιχείρησης ερχόμενοι σε επαφή με θέματα που διέπουν διάφορες επιχειρηματικές λειτουργίες και με σύγχρονα αντικείμενα στη διοίκηση και τεχνολογία και 2) να εξοικειωθούν οι φοιτητές με μεθοδολογίες πραγματοποίησης ερευνητικών εργασιών.

Περιεχόμενα του μαθήματος

Το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει τις παρακάτω βασικές θεματικές ενότητες
- Επιχείρηση, επιχειρηματίας, επιχειρηματικότητα
- Διαχείριση της καινοτομίας και ανάπτυξη νέου προϊόντος
- Μάρκετινγκ και ψηφιακό μάρκετινγκ
- Πληροφορική και πληροφοριακά συστήματα
- Εισαγωγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο
- Διοίκηση παραγωγής
- Διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας
- Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού
- Απασχόληση: ευελιξία ανθρώπινων πόρων
- Διοίκηση διεθνών επιχειρήσεων
- Επιχείρηση και φυσικό περιβάλλον
- Ανταγωνιστικότητα
- Μεθοδολογία πραγματοποίησης έρευνας